Erfrecht / verdeling nalatenschappen
In de praktijk komt het helaas geregeld voor dat de nabestaanden na het overlijden van de erflater onenigheid met elkaar krijgen. Bij de afwikkeling en verdeling van de nalatenschap ontstaan dan ook nogal eens problemen. Zo kunnen er geschillen ontstaan over de waardering van de goederen van de nalatenschap of over de vraag wie van de erfgenamen recht heeft op bepaalde erfstukken. Ook komt het voor dat na het overlijden van de erflater blijkt dat geld of goederen zijn verdwenen, dat partijen elkaar niet de nodige informatie verstrekken, dat er discussie ontstaat over de geldigheid van het testament of vorderingen of schulden van de erflater of dat een executeur of gemachtigde zich niet aan de verplichtingen houdt.
Er kunnen dus tal van situaties ontstaan waarin u in het geval van een nalatenschap een advocaat nodig kunt hebben en het is dan ook van belang om u tijdig door een deskundige te laten informeren over uw rechten, verplichtingen en de juridische mogelijkheden.
De advocaten van GH Advocaten staan u graag bij met raad en daad. Bij een gerezen geschil zal in eerste instantie worden gepoogd om minnelijk (buiten de rechter om) tot een oplossing te komen. Komen partijen er niet uit dan worden de nodige rechtsmaatregelen genomen. De advocaten van GH advocaten staan voor u klaar om uw erfrechtelijke belangen zo optimaal mogelijk te behartigen en adviseren en procederen onder andere over:
- De uitleg van testamenten (uiterste wilsbeschikking)
- De geldigheid van een testament
- Het versterferfrecht (de geldende regels wanneer er geen testament is)
- De wettelijke verdeling of (voorheen) de ouderlijke boedelverdeling
- De keuze tot beneficiair aanvaarden, zuiver aanvaarden of verwerpen van een nalatenschap
- De wettelijke vereffening van een nalatenschap (vereffenaar)
- De verplichtingen van een executeur (executele)
- De verdeling van een nalatenschap
- Onterving en legitieme portie (legitimarissen)
- Legaten (legatarissen)
Wanneer een familielid komt te overlijden en daarmee een nalatenschap openvalt, komt er veel op de nabestaanden af. Erfgenamen dienen een keuze te maken op welke wijze zij de erfenis willen aanvaarden (beneficiair of zuiver) dan wel of zij deze willen verwerpen. Wordt de nalatenschap beneficiair aanvaard dan moet de nalatenschap volgens de wet worden vereffend. Is er geen testament, dan moeten de nabestaanden (die volgens de wet erfgenaam zijn geworden) de nalatenschap gezamenlijk af te wikkelen. Is er wel een testament opgemaakt, dan kan het zijn dat de erflater een executeur heeft benoemd (een erfgenaam of een derde) om de nalatenschap af te wikkelen. De executeur (en bij gebreke daarvan de erfgenamen zelf) moeten de nalatenschap beheren, waaronder goederen verkopen en schulden betalen, en de nalatenschap gereed maken voor verdeling. Onterfde kinderen dienen zich, zo gewenst, tijdig te melden met een beroep op hun legitieme portie om zo mogelijk toch aanspraak te kunnen maken op een bepaald geldbedrag.