Aansprakelijkheidsrecht
Het uitgangspunt in het civiele recht is dat ieder zelf zijn eigen schade dient te dragen. Het aansprakelijkheidsrecht zorgt voor een afwijking van deze hoofdregel. Er is sprake van aansprakelijkheid wanneer iemand aansprakelijk is voor schade die een ander heeft geleden.
Het aansprakelijk stellen van een derde is niet altijd eenvoudig. Daarvoor dient immers een gedegen rechtsgrond aanwezig te zijn. Het aansprakelijkheidsrecht laat zich grofweg indelen in twee categorieën: de contractuele aansprakelijkheid en de wettelijke aansprakelijkheid.
Van contractuele aansprakelijkheid is sprake wanneer iemand schade lijdt omdat zijn wederpartij niet doet wat contractueel was overeengekomen. De aansprakelijkheid voort daarmee vloeit uit het niet nakomen van gemaakte afspraken uit een overeenkomst. Deze aansprakelijkheid volgt uit een rechtshandeling (of juist het afwezig blijven daarvan) van een contractpartij.
Van wettelijke aansprakelijkheid is sprake wanneer gronden voor aansprakelijkheid niet in een contract maar in de wet zijn opgenomen. Ook hoeft hiervoor geen rechtshandeling plaats te vinden, maar is een feitelijke gedraging of een (rechts)feit vaak de oorzaak. Deze vorm van aansprakelijkheid is weer te verdelen in onder andere: (on)rechtmatige daad, schuld- of risicoaansprakelijkheid, productaansprakelijkheid of aansprakelijkheid voor zaken, dieren en motorvoertuigen.
Het aansprakelijkheidsrecht komt in al haar omvang veel voor binnen onze rechtspraktijk en mogen we tot onze corebusiness rekenen. Heeft u vragen over specifieke onderwerpen binnen het aansprakelijkheidsrecht, neem dan contact met ons op via info@ghadvocaten.nl of tel: 0485-561646. Op onze website zijn enkele deelonderwerpen binnen het aansprakelijkheidsrecht nog nader toegelicht.