Bestuursrecht / geschillen met de overheid
Het bestuursrecht regelt de rechtspositie van bestuursorganen en geeft regels in geval van een geschil tussen burgers en ondernemingen enerzijds en overheden anderzijds. Daarbij wijkt de procesgang af van de civiele recht.
De procesgang binnen het bestuursrecht ziet hoofdzakelijk op de situatie nadat het bestuursorgaan een besluit heeft genomen. Mocht u het niet eens zijn met deze bestuurlijke besluitvorming dan kunt u hiertegen doorgaans binnen 6 weken in bezwaar komen. Mocht ook de beslissing op bezwaar niet aansluiten bij uw wens of gedachte, dan bestaat de mogelijkheid van beroep en nadien hoger beroep bij de rechter. Vooraf aan dit omvangrijke proces bestaat nog de mogelijkheid van vooroverleg met het bestuursorgaan door het indienen van bedenkingen of een zienswijze. Mogelijk kan daarmee een negatief besluit (en de daarop volgende procesgang) voorkomen worden.
Inhoudelijk omvat het bestuursrecht behalve het algemene omgevingsrecht ook wet- en regelgeving met betrekking tot bijvoorbeeld openbare orde, subsidies, openbaarheid van bestuur en duurzame energie. Ook het verhalen van planschade op de overheid behoort tot het bestuursrecht. Al deze regelgeving wijzigt zeer regelmatig en up-to-date blijven vergt veel energie, kennis en kunde.
Bij GH Advocaten is het ons vak, maar ook onze ambitie om u zo goed mogelijk bij te kunnen staan. Wij adviseren u graag in een bestuursrechtelijke kwestie en staan u ter zijde in geval van een bestuursrechtelijke procedure.
Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via info@ghadvocaten.nl of per telefoon: 0485-561646. Op onze website zijn enkele deelonderwerpen binnen het bestuursrechtsrecht nog nader toegelicht.
- Bezwaar en beroep
- Bedenkingen en zienswijze
- Bestemmingsplanprocedures
- Planschade en onrechtmatige overheidsdaad
- Omgevingsvergunningen
- Gebieds- en projectontwikkeling